Thursday, June 9, 2011

Statement Aku Terhadap Gambit & Shah Jazlee Berkenaan Dengan Klip Video Marilah Oleh Prema Yin

Bro, agak2 la nk bg statement. Kononnya that video clip (v.c) for US market. Jauh bro jauh. Rupa v.c kamu xubah spt v.c utk assesment pelajar kolej/u. Kalau ye la utk pasaran luar negara, biarlah technique nya blh dibanggakan. Setakat storyline berbaur lucah, US xpandang punya. Hujung kuku dia jer tu...

Bro mesti ingat, benda ni jd hot bkn krn kreativiti yg gempak tp dek krn isu yg berbaur lucah. Itu je. Kalau xberbaur lucah, xde makna story bout that v.c tetiba nk meletup. Kt org Timur bro.majoriti Islam bro. Ikut la garis panduan bro. Betulkan cara drop jaw penyanyi tu dulu, itu lg baik. Setakat hebat beraksi panas dlm babak, xde makna bro. Pergerakan tarian pun lemah bro. Keras bro. Lakonan akhir swaktu cermin pecah pun xreal bro. Patutnya itu yg patut di ambil berat, bukannya aksi panas...

Belajar2 dulu bro. Drpd bro keluarkan statement yg menampakkan kecetekan fikiran bro. Begitu jg dgn rakan bro iaitu Shah Jazleeee dlm sebutan Melayu nya. Jazle dlm sebutan Melayu Jazli.bukan Jazel/J-zel. Mmg xde adegan seks, tp berbaur seks amat ketara..

Jgn bongkak sngat bro dlm bg kenyataan. Dunia hburan kamu tu kecik je bro. Dgn v.c yg xseberapa ni, xyah lah nk kembang bgaikan staraf dgn Steven Spielberg. Yusry KRU pun bro blm blh tanding. Br 1 karya bro, xperlu nk megah2 dek krn untuk pasaran US yg berbaur lucah bro. Jika itu yg bro tonjolkan maka itulah pemikiran bro dan cara hdup bro yg sebenarnya jika dkaji dr sudut psikologi. Malu bro...

Kesilapan yg bro lakukan not for your future lesson but kesilapan yg dsengajakan. Kt ada tatacara pembikinan dan garis panduan pembikinan. Tetapi bro telah melanggar susila itu. Kalau bro jwb bro xtau menahu akan tatacara tsebut, bmakna bro kena byk btanya kpd pengarah/penerbit. Tp ternyata dr sudut bro nk publish kan diri kpd khalayak,berjaya. Awalnya, org xkenal. V.c berbaur lucah punya pasal, tup tup meletup. Satu M'sia heboh pasal Gambit.yg xkenal jd kenal dek kerana v.c yg bbaur lucah. Biar maruah tgadai asalkan popular. Huhu, mana pegangan kamu, bro...

Isu yg lebih besar ialah apa yg bro nk jawab diakhirat kelak bl beribu org xpuas hati/dukacita dgn paparan bro. Ternyata tiada langsung paparan untuk educate people. Yg tpapar hanyalah utk jdkan khalayak lbh social dgn isu2 yg sedia ada. Nak bangga? Jauh sekali sbbnya bl dh tua nanti anak dan cucu mula tertanya2 adakah ini hasil kerja ayah aku/atok aku. Bkemungkinan mereka pun akan malu dgn paparan tersebut...

Komen aku thdap bro setelah baca Pancaindera :

Anu Dalam Botol adalah film yg memaparkan kritikan sosial. Sekurang2nya film tersebut blh menyumbang kpd pengajaran & nasihat kpd golongan2 bkenaan. V.c bro, apa kritikan sosialnya? Mengajar org utk melakukan seks bebaskah?

Bro kata v.c ini utk kpuasan diri sendiri & bkn utk peminat. Dah tu knp bro published kat youtube.bknkah apa yg di publish di youtube itu utk dikongsi dgn khalayak?

Ntah apa2 la bro punya statement. Bikin pusing satu malaya.


Yg si Shah Jazlee pun pk singkat. Statement menerima tawaran utk v.c ini krn peluang utk pasaran luar negara. Peluang mender, peluang. Kalau setakat babak panas tu, peluang apa yg ko pk. Pornstar?

Begitulah ceteknya pemikiran segelintir artis di M'sia. Org berlakon, dia pun nak jd pelakon kononnya utk warnai persada seni tanahair tp uols warnakan dunia hiburan dgn warna hitam. Knp dunia hiburan & penggiatnya dikeji? Sbb golongan perosak yg pentingkan populariti murahan tanpa mengira soal agama,bangsa & negara. Maruah tu uols letak sipi2 jer. Hr ni buat silap,esk masuk paper.meletup.then popular.org berlakon smpai pencen uols muda2 dh pencen awal sbbnya tlalu kejar publisiti murahan dan popular tanpa menghiraukan maruah. Maruah bkn stakat maruah uols, tp maruah khalayah lain yg turut tcalar. Kena ingat, bangsa apa dan agama apa yg diwakili penyanyi,pelakon & pengarah v.c? Sbg khalayak, tempelaknya terkena jg. Najisnya terpercik juga.mana uols letak hati & perasaan sebangsa & seagama? Renung2kan...

Tugas anda sbg pelakon,penyanyi & pengarah amat besar.bukan takat nk kejar glamor.jauh dr itu, apa tanggungjawab korg thadap agama,bangsa & negara? Peranan golongan artis & karyawan amat penting dlm pembangunan sosial & kemasyarakatan. Bukannya skadar terjah ke dunia hiburan & lacurkannya dgn tindakan yg kurang bijak yg mana tempiasnya tkena golongan artis & karyawan yg lain. Patutnya insan seni spt uols patut di GAM sj dr terus menerus mencipta pelbagai kontroversi & aksi yg mengguris perasaan.

10 comments:

  1. statment yg paling bagus setakat nie......

    ReplyDelete
  2. statement yg makan dalam nie. sesuai lah utk gambit and crew tu!

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas pujian...harap mereka sedar...
    =)

    ReplyDelete
  4. llalalalalalala 4low me back ! ^^

    ReplyDelete
  5. abg adib,sokong..statement yg terbaik!!!!

    ReplyDelete
  6. bagus nie..bia SEDAR!! buat malu KAUMM jeee..aiiyyahh!

    ReplyDelete
  7. Nak pancing viewers ke ni? Ha!ha!Lain bloggers lagi cepat lah!!!

    ReplyDelete
  8. idea yg bernas.....hebat pemikiran anda moga2 si gambit sedar dari kejahilan...syabas saudara atas pemikiran saudara...

    ReplyDelete
  9. terima kasih atas pujian daripada kalian. sangat hargai!!!

    ReplyDelete